Friday, September 30, 2011

sehari sebelum bersalin

salam all,saya nak kongsi sikit story saya sebelum bersalin....Al-kisah nya bermula begini,21/09/2011 malam dalam lingkungan 9.50pm macam tu la saya ngan hubby tengah makan nasi ayam di simpang tiga,tengah2 sedop duk makan tetiba jew perut saya sangat sakit dan tak selesa sekejap mgeras,skejap senak sekejap ok jap sakit pinggang dalam hati cakap makan dulu la bagi ada tenaga mana taw nak beranak dah kan...so sudah makan balik..singgah plak umah mak mentua,tapi muka saya mmg dah tak manis dah muka macam apa tah tak leh nak senyum tengah tahan sakit kan,duk sembang2 jap saya ajak hubby balik..bila dah sampai umah kami saya mintak dia urut kan pinggang saya la,tak ok jugak saya ambik keputusan masuk tidur la...nak tidur pown tak selesa,pusing kiri tak kena pusing kanan tak kena jugak kerap sungguh saya buang air...mungkin tlalu letih sampai saya terlena tu pown dah kul  pagi lebih macam tu la..
23/09/2011 pagi nak pergi kerja 8.00am btolak la samapi uitm bertam dalam kul 8.28am,sempat lagi la tak lewat,ok masuk lab buka lap top on fb macam biasa sebab tak dak kerja nak buat,stdnt kan coti...tetiba rasa nak tkencing p buang la dalam kul 8.45am macam tu tengok2 kat pad saya ada darah setompok,dalam hati saya tu tanda2 nak berank dah,tak pa ok lagi masih tnggu kat uitm,tapi saya mmg dah rasa tak sedap hati dalam kul 9.10am saya p check lagi ada lagi setompok...aik pelik terus saya kemas2 barang balik umah terus..fon hubby bagi taw apa dah jadi...dia kalut balik dari laut...tnggu punya tunggu busan kan saya sempat lagi snap gambar saya hahah
nih la gambar tengah tunggu mohd mustaqim balik dari laut,haha time nih duk tahan sakit...dalam kul 12.00pm kim sampai,tunggu dia mandi apa semua kul 12.30pm keluar umah terus p ambik mak mentua saya,kemudian terus ke HOSPITAL SULTAN ABDUL HALIM SUNGAI PETANI,hubby yang nk saya bersalin di sana katanya hospital tu selesa dari hospital seberang jaya...saya ok2 jew mana2 pown tak pa janji saya boleh beranak tu jew,,tiba giliran saya doktor check tengok2 sungguh saya sudah mau bersalin sudah terbuka dua cm...masa tu saya memang tak percaya sungguh betoi ka aku nih dah nak beranak...sangat2 tak percaya macam mimpi...so kena tahan wad la hari tu...duk di wad sangat la busan...tak pa la demi ank kesayang sanggup apa saja...jam 8,9,10,11,12pm masih ok lagi saya nih,tapi dah rasa sakit sikit2 la...saya tak lupa sapu minyak tanak kat perut kul 1am lebih macam tu saya tak leh tahan sakit dah kakak sebelah saya tolong panggil kan nurse,nurse datang dia bawak saya kebilik rawatan,lepas check apa semua nurse bagi taw dah terbuka 5cm wow sangat takut masa tu,dalam hati tawakal jew...nurse suruh siap2 semua apa yang patut dia nak bawak saya ke bilik bsalin dlm kul 2.10 am saya di tolok masuk ke dalam bilik bersalin...ok sudah sampai,doktor plak check,dia tanya saya tanda2 apa yang turun saya cakap darah makin lama makin banyak,so dia kata ok...dia bg saya rest jap dia cakap dia nak pecah kan air ketuban.ok fine dia buat la..tak sakit mana pown masih boleh tahan,bila selesai dia suruh saya rest la kat katil...ok la time tengah pagi kan mengantuk saya sempat lagi tidur hikhik,tidur pown tak lama mana rsa sakit makin lama makin sakit makin teruk YA ALLAH saja yang taw macam mana saya time tu...dalam bilik tu nurse pown tak dak doktor pown tak dak nurse da di luar bilik,sampai satu tahap saya tak leh tahan lagi saya jerit pinggil nurse sekuat hati saya cakap kat dia macam nih dalam nada sekuat hati ek"NURSEEEEEE SAYA  NAK TBERAK NIH,DAH TAK LEH TAHAN"hahahha boleh macam tu???ada aku kisah hahah...terus nurse datang,tapi time tu saya dah teran dah sebab memang rasa nak tberak sangat2 hanya ALLAH jew yang taw saya macam mana time tu...yang saya dengar kat telinga saya nurse cakap ok teran sekuat hati,ok saya buat dengar jugak dia pesan jgn angkat pungung ya...4 kali teran ALHAMDULLILAH keluar la anak saya ke dunia nih ALHAMDULLILAH syukur tepat jam 5.25am PAGI JUMAAT:)..lahir la dia MUHAMMAD AQKIF ZAFRAN BIN MOHD MUSTAQIM:)...nurse cakap kat saya SUHAILA ini anak kamu ya baby boy,saya cakap ok,dia bagi saya pegang, sangat2 la teharu gila nak nagis semua ada huhuhu...dalam hati syukur tak terhingga:)...sudah selesai dia jahit apa semua,dia bawak anak saya keluar...saya di biar kan dalam bilik sowng2 huhuh dia suruh saya rest,entah macam mana tak taw saya terlena..dengar2 jew sowg nurse mai gerak saya bagi minum air milo..kemudian saya lena balik dalam kul 7.50am saya di tolak keluar dari bilik bersalin tu la...suami saya dah menanti diluar bilik tu,pagi2 dah dapat kucupan dari suami tersayang...sangat terharu nak nagis pown ada:)..itu lah pengalaman saya yang tak mungkin sapa lupa kan sampai bila-bila:)
inilah anak saya
MUHAMMAD AQKIF ZAFRAN BIN MOHD MUSTAQIM

ini hari pertama saja bgelar seowng ibu



:))
*CORETAN YANG PANJANG,MAAF AYAT TUNGANG LANGGANG*

4 comments:

Shu Shinju said...

seronok baca pengalaman kamu dear..alhamdulillah..semua selamat...

tahniah... baby aqkif comel sgt !!! mata boolat !!!

"CiNtA aNtArA aKu DaN DiA " said...

ALHAMDULLILAH,THNKS SHU SHINJU

mashitah said...

tahniah sgt2 sue..pengalaman pertama jadi seorang ibu memang best kan.. terlalu indah.. sampi sakit bersalin pun terlupa kan...

"CiNtA aNtArA aKu DaN DiA " said...

ash ha betoi2,terima ksh :)